Germania Inferior

de Nederlanden op kaart » Kaarten uit de 17e eeuw

Germania Inferior (detail)
Germania Inferior (detail)
Prijs:17.50EUR

Een cdrom met historisch kaartmateriaal van de Nederlanden in het begin van de 17e eeuw. De cdrom bevat de Germania Inferior, de beroemde atlas der Zeventien Provinciën uit 1670.

Germania Inferior
De eerste versie van deze beroemde atlas der Zeventien Provinciën werd in 1617 - tijdens het Twaalfjarig Bestand - uitgegeven door de graveur en uitgever Pieter van der Keere (1571-ca. 1646). Toen enige jaren de oorlog met de Spanjaarden weer in alle hevigheid losbarstte, maakte deze eerste nationale atlas overduidelijk wat nu eigenlijk de inzet van de strijd was: de samenbrenging van de 17 provincies in een nationale staat. De versie van de Germania Inferior op deze cdrom is die van Nicolaes Visscher, uitgegeven omstreeks 1670. De familie Visscher was een belangrijk kaarten verkoper en uitgever in Amsterdam gedurende bijna de gehele 17e eeuw. Claes Jansz Visscher begon het familiebedrijf rond 1620, aangenomen wordt dat hij het vak geleerd heeft bij Pieter van der Keere en Jodocus Hondius.

Op de cdrom 35 kaarten van de Nederlanden in de Goude Eeuw, twee overzichtskaarten en onder andere per provincie een detailkaart. Prachtig gedetailleerd, naast iedere stad is ook elk gehucht op de scans terug te vinden. De scans van de Germania Inferior zijn in het JPG formaat, gemiddeld ruim 16Mb per scan.